Suosittu sanomalehti uutisoi vastikään, kuinka eräs suomalainen halusi antaa nettihuijarille potut pottuina. Hän huomasi heti huijausviestin saatuaan, että kyse on huijauksesta, mutta päättikin pelata huijarin kanssa samaa peliä.

Huijari väitti, että kyseinen suomalainen saisi suuren summan rahaa, jos ensin auttaisi häntä eräässä asiassa, joka vaati pienemmän summan rahaa. Jotta tämä pienempi rahasumma saataisiin oikealle henkilölle, joka siis sanoi asuvansa kaukana ulkomailla, sovittiin tapaaminen lentokentälle, josta tämän henkilön tuttava lupasi rahat noutaa. Kuten näissä huijauksissa yleensäkin, niin tässäkin tapahtumien vauhti oli nopea – tapaaminen sovittiin jo muutaman päivän sisään siitä, kun rahojen noutamisesta oli sovittu. Luultavasti nopealla etenemisellä huijarit pyrkivät estämään sitä, että potentiaalinen uhri ehtisi miettiä asiaa syvällisemmin ja kenties etsiä tietoa vastaavista huijaustapauksista. Kun vauhti on nopea, ei potentiaaliselle uhrille jää juurikaan aikaa miettiä, onko jokin asia totta vai ei. Tällaisessa tilanteessa on helppoa tarrautua siihen toiveeseen, että huijareiden tarjoukset olisivatkin totta, vaikka tarjoukset kuinka kuulostaisivat liiankin hyvältä ollakseen totta.

Tämä kyseinen uutisotsikoihin päässyt suomalainen tajusi kyllä huijausyrityksen, mutta esitti huijarille menneensä lankaan. Kun tapaamisen aika sitten tuli, kääri tämä arjen sankari sanomalehtisilppua tiukkaan pakettiin ja luovutti tämän paketin huijarin kuriirille. Mukaansa hän otti myös ”oman turvamiehen” sekä ”oman valokuvaajan”. Tapaaminen oli sujunut kohteliaissa merkeissä, mutta kun suomalaisen huijaus paljastuikin kuriirille, sai suomalainen kuriirilta epäuskoisen puhelun, joka kuitenkin päättyi, kun suomalainen uhkaili kuriiria poliisilla ja tullilla.

Kyseisen kaltainen toiminta ei välttämättä ole kovin turvallista eikä sellaista oikein voikaan suositella tavalliselle Matti tai Maija Meikäläiselle, mutta toisaalta tarina kyllä osoittaa melko hauskalla tavalla, kuinka huijarikin voi sortua omaan ansaansa – ei siis olekaan ihme, että monet netinkäyttäjät sortuvat tällaisten huijareiden huijauksiin.

Esimerkkitapaus

Eräs esimerkkitapaus liittyy jälleen koiriin. Netissä myydään myös täysin olemattomia koiria! Tilanne etenee seuraavasti. Näet netissä erittäin suloisen koiranpennun, joka on juuri sitä rotua, jonka olet aikonut hankkia. Otat yhteyttä pennun myyjään ostaaksesi pennun. Pentu on jostakin erittäin perustellusta ja luotettavan tuntuisesta syystä kuitenkin ulkomailla ja ostaja tenttaa sinua erittäin perusteellisesti varmistaakseen, että olet luotettava koiranostaja. Lopulta hän sanoo, että vaikutat olevan niin luotettava henkilö, että hän haluaa antaa pennun sinulle ilmaiseksi, jotta pentu saa hyvän kodin. Sinun tulee maksaa vain koiran lähetyskulut Western Unionin kautta. Saat myös pennun terveystiedot ja rekisteröintitodistuksen nähtäväksesi. Kaikki vaikuttaa olevan kunnossa.

Kuitenkin yhtäkkiä myyjän toimet tapahtuvat vähän turhankin äkkiä ja myyjä ilmoittaa pennun olevan jo odottamassa lähetystä. Enää tarvitaan rahat lentolippuun. Saatat lähettää rahat sen enempää ajattelematta, koska summa on pieni, ja haluaisit koiran kotiisi jo mahdollisimman pian. Siirrät rahat ja saat pian dokumentit, jotka näyttävät todistavan, että koira on lähtenyt matkaan. Myös koiran kuljetuksesta huolehtiva taho vaikuttaa luotettavalta. Huokaiset helpotuksesta ja alat valmistautua uuden perheenjäsenen tuloon. Pian saat kuitenkin uuden viestin, joka kertoo pennun saapuneen välietappiin, jossa sen täytyy läpäistä terveystarkastus. Tämä maksaa sinulle lisää. Nyt hälytyskellosi alkavat soimaan. Tutkittuasi hieman, löytyy netistä runsaasti vastaavia tapauksia. Tajuat tulleesi huijatuksi. Pettymys on musertava. Samanaikaisesti saatat tuntea myös häpeää – miten saatoitkaan langeta tällaiseen huijaukseen?

Ja ne sankarit

Osa netinkäyttäjistä on alkanut saalistaa näitä nettihuijareita. He saattavat esiintyä hetkisen huijareiden uhreina pyrkien keräämään heistä mahdollisimman paljon tietoa sekä viedäkseen heidän aikaansa, jolloin heillä ei ole niin paljon aikaa huijauksille. Joillekin tällainen toiminta on mielekäs harrastus, jonka avulla on mahdollista saada aikaan jotakin hyvää. Tehdäänhän yhdessä netistä entistä turvallisempi paikka!